ASML is het Apple van Nederland, Philips helaas nog lang niet, stelt Patrick Beijersbergen van de VEB.

Het jaarcijferseizoen begint op stoom te raken en maandag is Philips aan de beurt. Begin januari was er al een winstwaarschuwing, dus heel spannend zal dat niet worden.

Analisten voorzien dat het bedrijfsresultaat (ebita) rond 500 miljoen euro gaat uitkomen, toch weer heel wat onder de 873 miljoen euro van 2010. De winstmarge is, zoals eigenlijk altijd de laatste vijf jaar, ruim onder de doelstellingen gebleven.

Voor Philips wordt 2012, zoals wel vaker de laatste jaren, het jaar van de waarheid. Beleggers willen actie en het bedrijf moet zich definitief beraden op de toekomst. En volgens mij zou Philips daarvoor eens goed naar haar voormalige dochter ASML moeten kijken.

ASML vloog eruit

Een geschiedenislesje. ASML werd in 1984 opgericht als een joint venture tussen ASM International en Philips. In 1988 verkocht ASM International haar belang aan Philips en betrad ASML de Aziatische markt. Dat ging prima en in 1995 bracht Philips haar mooie dochter naar de beurs, zodat met nieuw kapitaal de productiecapaciteit in Veldhoven kon worden vergroot. Na enkele jaren bouwde Philips haar belang af tot nul.

Philips verdiende honderden miljoenen aan de verkoop van ASML. Maar het bedrijf uit Veldhoven zelf ging nog veel meer verdienen. ASML maakte vorig jaar een winst van 1,5 miljard euro. Daarmee verdient de chipmachinemaker tegenwoordig meer dan Philips, dat nog wel vier keer zoveel omzet.

ASML is haar oude moeder echter op de belangrijkste zaak, de winstgevendheid, allang voorbijgestreefd. En in beurswaarde ook bijna.

Dat gezonde dochters groter groeien dan hun oude moeder is eigenlijk een heel natuurlijk fenomeen en Philips-topman Frans van Houten zou er een belangrijke les uit kunnen trekken. Hij moet bij Philips de winstgevendheid verbeteren en een einde maken aan de eeuwige herstructurering. Die twee dingen hangen sterk samen.

Het concern is al jaren bezig zichzelf opnieuw uit te vinden en dat heeft te veel tijd en aandacht van het management gevergd.

Voorbeeld voor Philips

Er zijn uiteraard stappen in de goede richting gezet, zoals het afstoten van de chipdivisie en delen van de TV activiteiten, maar nu moet Van Houten doorpakken. Een goede structurele winstgevendheid kun je alleen vasthouden als je bovenop de bal kunt blijven spelen, en er je volle aandacht bij hebt: focus dus.

En ASML is daar een perfect voorbeeld van. ASML is het Apple van Nederland, Philips helaas nog lang niet.

Patrick Beijersbergen is verbonden aan de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en auteur van de boeken 'Beleggen Kun je Zelf' en ‘Wat en Hoe met Geld’. De auteur bezit geen aandelen Philips.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl